Dlaczego miód jest zdrowy?

  • Posted on

Dlaczego miód jest zdrowy? W okresie jesienno-zimowym wiele możemy usłyszeć o walorach miodu. Specjaliści z zakresu medycyny naturalnej mówią nawet, żeby spożywać miód dla zdrowia, w celach leczniczych lub profilaktycznych. Większość z nas z pewnością słyszała tego typu sentencje z ust babci czy mamy, jednak dlaczego właściwie miód jest powszechnie uznawany za zdrowy?

Na co pomaga miód?

Miód już w czasach starożytnych uważano za lekarstwo, którym posiłkowano się przy różnego rodzaju chorobach. Do dziś nazywamy go naturalnym antybiotykiem, po który chętnie sięgamy przy pierwszych objawach przeziębienia lub grypy. Miód dobrze radzi sobie z katarem, kaszlem czy nawet stanami zapalnymi gardła. Wszystko dlatego, że zawiera substancje antybiotyczne. Jak się okazuje, miód pomaga nie tylko na schorzenia pochodzenia bakteryjnego, lecz również o etymologii grzybiczej. Bardzo dobrze działa na grzyby z rodzaju Candida.

Co ciekawe, regularne spożywanie miodu wzmacnia naszą odporność, dzięki czemu chorujemy mniej bądź łagodniej przechodzimy tak zwane infekcje sezonowe. Powinniśmy jednak pamiętać, że miód dobrze radzi sobie nie tylko z przeziębieniem czy grypą. Bardzo dobrze działa także na serce – mowa zwłaszcza o miodzie spadziowym. Dzieje się tak głównie ze względu na zawartość substancji, takich jak magnez czy potas. Niektóre rodzaje miodu pomagają w schorzeniach związanych z układem pokarmowym, a także z nerkami czy nawet prostatą. Tymczasem najpopularniejszy miód wielokwiatowy pomaga radzić sobie z anemią, przewlekłym zmęczeniem oraz katarem siennym, związanym z sezonową reakcją alergiczną. 

Dlaczego miód można uznać za produkt prozdrowotny?

Wiemy już, jakie właściwości prozdrowotne ma miód, jednak pozostaje pytanie, czemu właściwie je zawdzięcza? Otóż, wbrew pozorom, miód nie jest jedynie źródłem cukru, lecz również różnorodnych substancji odżywczych. Przede wszystkim posiada szereg składników, które charakteryzują się działaniem antybiotycznym. Oznacza to, że dobrze radzą one sobie z bakteriami, które atakują nasz organizm. Mowa głównie o lizozymie, inhibininie i apidycyninie. Co ważne, substancje te nie zabijają dobrych bakterii, bytujących w naszych jelitach. Dlatego też miód ma swoistą przewagę nad antybiotykami w formie leków, których spektrum działania jest znacznie szersze. Jednocześnie miód zawiera acetylocholinę oraz potas, które wpływają na pracę serca. Niektóre rodzaje miodu to także źródła innych substancji odżywczych i witamin. Ważne są na przykład rutyna, kwasy organiczne, mikro- i makroelementy. 

Polecamy miody :

Czy miód może wspomagać leczenie alternatywne?

Dlaczego miód jest zdrowy?
Dlaczego miód jest zdrowy?

Miód cieszy się ogromną popularnością wśród wielbicieli naturalnych metod leczenia. Uważają oni, że dobra pochodzące z natury są tak samo wartościowe, jak leki syntetyczne. Rzeczywiście, tego typu produkty, w tym miód, dobrze radzą sobie z drobnymi infekcjami, jednocześnie wspomagając nasz organizm. Czy jednak możemy je uznać za alternatywne metody leczenia? Wiele zależy tutaj od konkretnego przypadku. Miód, który przyjmiemy na początku infekcji, może zapobiec rozwojowi drobnoustrojów, przez co już po kilku dniach poczujemy się o wiele lepiej. Niemniej jednak nie wyleczymy nim ciężkiego zapalenia gardła, anginy czy zapalenia ucha środkowego. Przede wszystkim miód, jak już wspomniano, nie działa na wszystkie bakterie, natomiast nigdy nie mamy pewności, jaki patogen spowodował stan zapalny. Dlatego w przypadku nasilenia objawów należy koniecznie zgłosić się do lekarza. Podobnie jest w przypadku chorób serca czy silnych alergii, nawet tych sezonowych. Miód możemy uznać za produkt wspomagający leczenie, jednak przez lekarzy nie jest on oceniany jako pełnowartościowy lek. 

Czy każdy miód jest tak samo zdrowy?

Każdy rodzaj miodu charakteryzuje się nieco innymi właściwościami, jednak nie oznacza to, że musimy wyposażyć się w całą gamę różnorodnych słoiczków, aby zachować dobre zdrowie. Większość cech miodu jest wspólna dla wszystkich gatunków, lecz niektóre z nich zawierają więcej jednych substancji, inne natomiast mają ich mniej. Bez względu na to, jaki miód wybierzemy, możemy mieć pewność, że dbamy o zdrowie swoje i bliskich. Jednocześnie zwróćmy uwagę na to jakość konkretnego miodu. Powinien on pochodzić ze sprawdzonych źródeł, a więc z certyfikowanych pasiek.

Unikajmy miodów marketowych, które najczęściej nie są odpowiednio przechowywane. Pamiętajmy, że miód podgrzany do temperatury powyżej 40 stopni traci swoje cenne właściwości. Weźmy też pod uwagę, że miód sztuczny nie zawiera praktycznie żadnych substancji, które mogłoby wykazywać działanie prozdrowotne. W rzeczywistości może on zastąpić cukier, lecz nie możemy nazywać go naturalnym antybiotykiem. Sami również musimy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu miodu – najlepiej w zaciemnionym, chłodnym miejscu. Nie dodawajmy go do gorącej herbaty czy wody – lepiej poczekać, aż napój będzie przestudzony. Dzięki temu będziemy mogli w pełni czerpać z prozdrowotnych właściwości miodu, jednocześnie ciesząc się jego doskonałym słodkim lub nieco bardziej gorzkim smakiem.